Eric Whitacre

Eric Whitacre (Nevada, 2 januari 1970) is een hedendaags Amerikaans componist, muziekpedagoog en dirigent. Een van zijn bekendste werken, Lux Aurumque, wordt op 20 december 2014 uitgevoerd in de Grote of Barbarakerk in Culemborg.

Dit werk is op het internet heel bekend geworden doordat zangers over de hele wereld dit individueel inzongen en hun bijdragen opstuurden. Whitacre heeft al de 185 stemmen samengevoegd tot een groot koor, het Lux aurumque Virtual Choir, intussen een hit op Youtube.

Whitacre begon met optreden (popmuziek) in zijn high school periode maar al spoedig ontdekte hij de klassieke muziek als zanger in het koor van de Universiteit van Nevada in Las Vegas bij een uitvoering van het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Hij ging ook zelf componeren en heeft een eigen stijl gecreëerd, die door vakmensen als een fusie van klassieke en moderne muziek getypeerd wordt. Hij is ook docent op workshops aan vele Amerikaanse universiteiten en colleges en in verschillende landen.

Whitacre kreeg talrijke prijzen en onderscheidingen, waaronder de ASCAP Harold Arlen award, de Richard Rodgers Award, de Barlow International Composition Competition Award. Tegenwoordig woont hij met zijn echtgenote, de sopraan Hila Plitmann, en hun zoon in Los Angeles.