De Belgische componist Vic Nees

Nees kreeg de liefde voor muziek mee van zijn vader al in zeer jonge jaren. Tussen 1948 en 1958 verving hij zijn vader wanneer die op concertreis was, vaak aan het orgel van de Mechelse Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk-basiliek.

Vanaf 1961 was Nees verbonden aan de Belgische Radio en Televisie (BRT, thans VRT), eerst als producer voor koormuziek en vanaf 1970 tot aan zijn pensioen in 1996 als dirigent van het Radiokoor (thans Vlaams Radio Koor). Van 1961 tot 1969 leidde hij het Vokaal Ensemble Philippus de Monte te Mechelen en het Ter Kamerenkoor (1963-1965) te Brussel.

Vic Nees was een veelgevraagd jurylid bij nationale en internationale koorwedstrijden, zoals in Arezzo, Arnhem, Cork, Maasmechelen, Malta, Neerpelt, Tours-sur-Marne, Trente en Varna.

Buiten een paar kamermuziekwerken voor strijkers en blazers is zijn compositorisch werk uitsluitend gewijd aan de vocale muziek. Hij is auteur van talrijke artikels over musici en koormuziek. Nees werd in 1994 verkozen tot corresponderend lid en in 1998 tot werkend lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Hij ontving tal van prijzen en onderscheidingen.

Zijn 'Magnificat' voor gemengd koor en sopraan dateert uit 1980.

Vic Nees stierf op 14 maart 2013 aan een slepende ziekte die begin 2013 toesloeg. De uitvaartliturgie heeft plaats gehad op zaterdag 23 maart 2013 in de Abdijkerk Sint-Servaas te Grimbergen.