Hein Franssen als arrangeur

Dirigent Franssen maakt vaker arrangementen voor het Culemborgs Kamerkoor. Zo heeft hij diverse liederen voor solo-stem bewerkt voor 4-stemmig koor.

De eenvoudige reden van deze bewerkingen is dat deze prachtige muziek hierdoor ook toegankelijk wordt voor koren. Franssen is zoon van zangeres Carla Franssen-Heijmans (1923) en heeft daardoor veel affiniteit met solistisch repertoire. Bij het luisteren onlangs naar een concert van Die Schöne Müllerin met Koningsberger en de gitaristen: Olga Franssen en Esther Steenbergen, kwam Franssen op het idee dit te herschrijven voor kamerkoor, kinderkoor en de originele solo stem. De oorspronkelijke cyclus van Schubert heeft 20 liederen, Franssen heeft dit uitgebreid naar 22 stuks. De kinderen zingen bijna alles in het Nederlands, met vertalingen van Okke Wisse. De solist en het Kamerkoor zingen in de oorspronkelijke taal Duits. Franssen is in April gestart met dit grote werk en uiteindelijk zijn bijna alle liederen omgezet voor de beide koren en solist, zonder de oorspronkelijke melodie en begeleiding tekort te doen. Een enkel lied is solistisch gebleven.