Dirigent Leenke de Lege

Leenke de Lege heeft 20 jaar ervaring als koordirigent. In haar vroegere woonplaats Amsterdam leidde ze lang een cantorij, dirigeerde ze een vrouwenkoor en een Jiddisch vocaal ensemble. Tot begin 2016 was ze dirigent van het koor van de Dominicuskerk in Amsterdam.
In 2016 verhuisde Leenke met man en kind naar Culemborg, waar ze in 2017 het Projectkoor Culemborg opzette, dat per project wisselt van samenstelling. Sinds mei dit jaar is Leenke dirigent van het Culemborgs Kamerkoor en vaak valt ze in als repetitor in de Utrechtse regio en daarbuiten, zoals onlangs bij het Houtens Kamerkoor Rondo, Oude Muziekkoor Bosch en Duin, het Amsterdams Bach Consort, en Lingua Musica Leiden.
In juli dit jaar nam Leenke deel aan de Kurt Thomas Cursus voor koordirectie in de kamerkoorgroep D en sinds september volgt ze een pre-mastertraject koordirectie bij Rob Vermeulen aan de HKU (Conservatorium van Utrecht). Onlangs nam Leenke deel aan een masterclass over (Wit-)Russische koormuziek met Galina Tsmyg en Aleksej Snitko en dirigeerde ze Cappella Amsterdam, waarbij ze les had van Daniel Reuss.
Behalve dirigeren heeft Leenke ook veel gezongen: als professioneel koorzangeres zong ze bij Cappella Amsterdam, Collegium Vocale Gent en het Kamerkoor Nieuwe Muziek. Ze studeerde enkele jaren klassiek zang bij Charles van Tassel aan het Conservatorium van Amsterdam. In 1997 studeerde ze af als Slavisch Taalkundige aan de Rijksuniversiteit Leiden.