Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi werd geboren in Venetië. Zijn vader hielp hem in zijn carrière in de muziek en meldde hem aan bij de Cappella di San Marco, waar vader Vivaldi zelf een vooraanstaand violist was.

 

 

In 1703 werd Vivaldi priester. Hij kreeg al snel de bijnaam Il Prete Rosso ("de rode priester met viool"), vermoedelijk vanwege zijn rode haar. Hij leed aan astma en hoefde vanwege zijn slechte gezondheid vanaf 1704 niet meer deel te nemen aan de heilige mis. Zo kon hij zich volledig toeleggen op de muziek. Bijzonder was dat hij het meeste van zijn werk schreef voor musicerende wezen uit een meisjesweeshuis in Venetië. Vivaldi maakte in zijn leven vele reizen. Hij stierf in 1741.

Zijn beroemdste werk is zonder twijfel 'De Vier Jaargetijden', iedereen kent dit wel. Het geeft ook aan dat Vivaldi's muziek gemakkelijk in het gehoor ligt en door veel mensen gewaardeerd wordt. Vivaldi's muziek was vernieuwend. Zijn composities zijn helder, met harmonische contrasten, en Vivaldi slaagde er vaak in vernieuwende melodieën en thema's te bedenken. Het vrolijke karakter van zijn muziek weerspiegelt Vivaldi's eigen plezier in het componeren, en is een belangrijke reden voor de enorme populariteit van zijn werk.
Ook het Gloria dat hij componeerde is een genot om naar te luisteren, de verschillende delen, 12 in totaal, zijn heel gevarieerd, niet allen qua stijl, maar ook is er afwisseling van koor en en solostukken. Het openingsstuk met het bekende snelle thema zet meteen de feestelijke sfeer neer.

(c) klsvrt

Door op OK te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies door deze site.
Ok