Paul Hindemith

Paul Hindemith (Hanau, 16 november 1895 - Frankfurt am Main, 28 december 1963) was een Duits componist, violist, leraar, organist, theoreticus en dirigent.

 

 

In 1927 werd hij benoemd tot leraar compositie aan de Hochschule der Künste van Berlijn en vervolgens in 1938 in Zwitserland, waar hij naartoe gevlucht was voor het opkomende nazisme. Hij vertrok naar de Verenigde Staten, waar hij les gaf aan de Universiteit van Yale, als leraar compositie, van 1940 tot 1953. Hij verkreeg in 1948 de Amerikaanse nationaliteit. Later keerde hij terug naar Europa. Hij vestigde zich in Zwitserland en gaf er van 1951 tot 1953 les aan de universiteit van Zürich. Hindemith was verder vooral beroemd als bespeler van de altviool. Voor dit instrument componeerde hij een concert, Der Schwanendreher, en verschillende andere werken.

 

Zijn oeuvre is heel uitgebreid, bevat meer dan honderd composities en raakt alle genres aan. Hij heeft ook verschillende theoretische werken geschreven.

 

Als dank voor zijn eerste verblijf in Zwitserland schreef hij zijn “Six Chansons”. De teksten van de Six Chansons worden gevormd door gedichten van Rainer Maria Rilke, uit de bundel 'Vergers' die hij schreef in 1924/1925.
De “Six chansons” zijn tonaal en op een “volkslied-achtige” wijze geschreven: eenvoud en met een minimum aan pretenties. De stukken volgen het metrum van de gedichten van Rilke met mooi gekleurde harmonieën.

(c) klsvrt

Door op OK te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies door deze site.
Ok