Claudio Monteverdi

Claudio Giovanni Antonio Monteverdi (Cremona, 15 mei 1567 — Venetië, 29 november 1643) was een Italiaans componist, dirigent en oorspronkelijk ook werkzaam als violist en zanger.

Monteverdi's werk markeert de overgang van Renaissance- naar Barokmuziek. Hij was een groot en in zijn tijd geëerd musicus. Na een lange periode van vergetelheid wordt hij nu weer volop uitgevoerd. De door Monteverdi geschreven opera's worden algemeen erkend als de onmiskenbare hoogtepunten, waarmee de canon van de Westerse opera begint.

Naast acht madrigaalboeken en opera's schreef Monteverdi kerkmuziek. Dit is uitgegeven in 2 verzamelingen Vespro della Beata Vergine (of wel Mariavespers) (ontstaan in 1607-1610; publ.: 1610). Deze verzameling heeft een symmetrische; wat suggereert dat het in een geheel zou moeten worden uitgevoerd. Maar Monteverdi heeft dit toch nooit zelf in een geheel uitgevoerdd. Dat wordt nu o.a. voor plaatopnames wel gedaan. Het gaat hier om een van de prachtigste werken in de kerkmuziek. Selva morale e spirituale ("Moreel en geestelijk woud") (1640) Ook deze verzameling van geestelijke stukken is van hoge kwaliteit. Door Monteverdi zelf aan het eind van zijn carrière in de San Marco gemaakte bloemlezing van wat hij vanaf 1613 aan kerk muziek had gecomponeerd. Maar ook bevat het 5 madrigalen en het Lamento van Arianna (1608) Er zijn ook nog minder bekende postume uitgaven van geestelijke muziek in 1650 verschenen.

In 1642 schreef hij de mis Messa a quattro voci di capella, een mis in een serene polyfone stijl.

(c) klsvrt

Door op OK te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies door deze site.
Ok